+31 (0)168 - 46 22 44 [email protected]

camperbanden

Als de wintermaanden voorbij zijn kijkt menig camperbezitter hals reikend uit naar het moment dat de camper van stal kan worden gehaald en men er weer mee op uit kan trekken naar zijn of haar favoriete plekje. Het interieur krijgt een schoonmaakbeurt maar minstens zo voornaam zijn de banden!! 

Wanneer vervangen?
De banden vormen een zeer belangrijk onderdeel van uw camper en daarom is regelmatig controleren op slijtage beslist noodzakelijk. Banden van campers slijten nauwelijks door het aantal kilometers dat er mee gereden wordt; er worden maar weinig banden vervangen waarvan het profiel is afgesleten.
Veel banden gaan op termijn wel droogtescheurtjes vertonen, waardoor de kans op een klapband toeneemt.

Wij hebben de stelregel van de BOVAG ter harte genomen en adviseren onze cliënten om een camperband vanaf 6 jaar te vervangen. De leeftijd staat op de band vermeld middels de DOT-code: tot 2000 in 3 cijfers; voorbeeld 400= week 40 van het jaar 1990 na 2000 in 4 cijfers; voorbeeld 2400= week 24 van het jaar 2000.

Het laadvermogen 
Doordat campers steeds groter worden en de uitrusting steeds rijker/luxueuzer, wordt ook het gewicht van de camper als maar zwaarder. Daardoor worden er voor het onderstel ook zwaardere assen gebruikt. Omdat het totale gewicht door slechts twee of 4 bandjes gedragen wordt zijn de eisen die aan een camperband gesteld worden zeer hoog. Het laadvermogen moet aansluiten bij de totale asdruk van de camper.

Wij adviseren een band te kiezen met een iets hoger draagvermogen, ca. 25 tot 50 kg per band, zodat u extra reserve heeft als de camper iets wordt overbeladen.

Op elke band staat de loadindex van de band vermeld.
Zo staat een loadindex van 90 voor een draagvermogen van 600 kg. De asdruk mag in dit geval 2×600 (= 1.200 kg) zijn. 

Klapband
Als een camper te zwaar wordt belast en ook de bandenspanning te laag is, wordt het risico van een klapband krijgen groot. Mogelijke gevolgen zijn een onbestuurbare combinatie en ernstige camperschade. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. 

Vlakke kantjes
Bij langdurige stilstand, bijvoorbeeld in de winterstalling, kan er een plat kantje ontstaan op het contactvlak tussen de band en de ondergrond (flat-spotting). Dat kan voorkomen worden door de bandenspanning tijdens de stallingsperiode te verhogen.

Aandachtspunten: ‘Tempo 100’ en polisvoorwaarden
Banden die op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden, kunnen volgens bandenfabrikanten zonder problemen 10 jaar mee. Voor campers met een Duitse ‘Tempo 100’ ontheffing (toegestane snelheid voor de combinatie op de Autobahn 100 km/h) geldt echter de eis dat de banden maximaal 6 jaar oud mogen zijn. In de polisvoorwaarden van sommige camperverzekeringen staat dat de banden van de camper vervangen moeten worden als ze 6 jaar oud zijn. 

Advies
Indien u twijfelt, kom dan bij ons langs. Bij Korst Banden geven wij u vrijblijvend een advies.

Vragen & antwoorden

Voor veel gestelde vragen klikt u verder!

Heeft u een vraag?
Contact

Het grootste assortiment banden en velgen!