+31 (0)168 - 46 22 44 [email protected]

aanhanger

Op elke band staat de loadindex van de band vermeld.  Een loadindex van 90 staat voor een draagvermogen van 600 kg. De asdruk mag in dit geval 2×600 (= 1.200 kg) zijn.

Klapband
Als een aanhangwagen te zwaar wordt belast en ook de bandenspanning te laag is, wordt het risico van een klapband krijgen groot. Mogelijke gevolgen zijn een onbestuurbare combinatie en ernstige aanhangerschade. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Voor een trekauto geldt dat de spanning hoger is dan bij normaal gebruik. Breng de spanning op het maximaal toegestane niveau.

Vlakke kantjes
Bij langdurige stilstand, bijvoorbeeld in de winterstalling, kan er een plat kantje ontstaan op het contactvlak tussen de band en de ondergrond (flat-spotting). Dat kan voorkomen worden door de bandenspanning tijdens de stallingsperiode te verhogen.

Aandachtspunten: ‘Tempo 100’ en polisvoorwaarden
Banden die op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden, kunnen volgens bandenfabrikanten zonder problemen 10 jaar mee. Voor aanhangers zoals caravans met een Duitse ‘Tempo 100’ ontheffing (toegestane snelheid voor de combinatie op de Autobahn 100 km/h) geldt echter de eis dat de banden van de aanhanger maximaal 6 jaar oud mogen zijn. In de polisvoorwaarden van sommige caravanverzekeringen staat dat de banden van de caravan vervangen moeten worden als ze 6 jaar oud zijn.

 

Vragen & antwoorden

Voor veel gestelde vragen klikt u verder!

Heeft u een vraag?
Contact

Het grootste assortiment banden en velgen!