+31 (0)168 - 46 22 44 [email protected]

zomer- winterbanden

Zomerbanden

Zomerbanden zijn de meest gangbare banden in Nederland. Ze zijn vooral ontworpen voor droge en natte wegen bij niet al te lage temperaturen. Zomerbanden voeren de warmte goed af, hebben een uitstekende grip en hebben een lange levensduur. Maar deze band schiet te kort bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. Zie hoofdstuk winterbanden.

De invloed van de band op de besturing van de auto is sterk afhankelijk van de situatie waarin men verkeert. Op een droge weg met een snelheid van 90 km. p/uur heeft de band weinig invloed, maar bij hoge snelheden en/of slechte weersomstandigheden wordt de invloed van de band op de rijeigenschappen steeds groter. ( lees: belangrijker)

Constructie
De constructie bepaalt de stevigheid van de band. Deze beïnvloedt het veren, het bochtgedrag en het maximaal te dragen gewicht.

Materiaal
Het soort materiaal beïnvloedt:
1. De mate waarin een band hitte afvoert bij hoge snelheden;
2. De levensduur.
Tegenwoordig wordt meestal een mix van natuurlijk en synthetisch rubber gebruikt.

Profiel
Het profiel is verantwoordelijk voor:
1. Het afvoeren van water en vuil;
2. De grip op het wegdek;
3. De rolweerstand.
De keuze van de juiste band is van groot belang, vooral bij extreme weersomstandigheden of in gevaarlijke situaties op de weg is de band van onbetaalbare waarde. De band is tenslotte het enige contact tussen de auto en het wegdek.

Winterbanden

Korst Banden voor:

  • verkoop van winterbanden;
  • verhuur van winterbanden;
  • gratis opslag van winterbanden.

Waarom winterbanden?
1. Veilig,
2. Meer grip en trekkracht,
3. Meer comfort,
4. Betere afvoer van water of natte sneeuw,
5. tegenwoordig net zo geluidloos als zomerbanden.

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om meer grip en minder slip te bieden, daarom is de winterband ten opzichte van een gewone of zomerband voorzien van een afwijkend profiel en een andere (zachtere) rubbersamenstelling. Rubber wordt onder invloed van kou harder en vanaf een bepaald punt wordt het rubber zo hard dat een optimale aanpassing van band op wegdek niet meer mogelijk is.

Vooral bij hogesnelheidsbanden (categorie T-tot 190km/u) ligt dit punt nog ver boven het vriespunt
(bij ca. 7 graden Celsius). Dit punt is bij winterbanden door een aangepaste rubbersamenstelling verschoven naar zeer lage temperaturen.

De band blijft flexibel en zorgt voor een goede grip wat resulteert in een betere wegligging en een kortere remweg. De winterband moet een minimale profieldiepte hebben van 4mm. Als het minder wordt is de band niet meer op zijn taak berekend en moet deze vervangen worden of kan eventueel in de zomermaanden verder worden afgereden.

Wanneer winterbanden?
Bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius adviseren wij winterbanden om te leggen.
Het soepel blijven van de winterband vertaalt zich in een comfortabeler rijden, betere grip en veiligheid. Met name bij het rijden in de sneeuw is de winterband superieur!

Welke winterband?
Neem een band in de voorgeschreven standaard bandenmaat. Heeft u zeer brede banden/grote velgen dan kunt u het beste de kleinst voorgeschreven bandenmaat en velgen kiezen. Een breed contactvlak is bij gladheid immers een groot nadeel.

Verplicht?

Pas uw banden aan de weersomstandigheden aan! In een aantal Europese landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Een compleet overzicht van de winterbandenplicht in Europese landen vindt u op: www.debandenwisselweken.nl of op www.vaco.nl.

Wij adviseren u graag bij de keuze van een bepaald merk.

Vragen & antwoorden

Voor veel gestelde vragen klikt u verder!

Heeft u een vraag?
Contact

Het grootste assortiment banden en velgen!